Jyllandsposten om AL DEN ONDSKAB

Jyllandsposten skrev:

 

Af LARS OLE SAUERBERG

Offentliggjort 05.09.02  kl. 03:00

Med sans for det muntert-groteske skriver Thomas Teglgaard om stats-obducenten og seriemordene.

Thomas Teglgaard:
AL DEN ONDSKAB
252 sider, 225 kr.
Gyldendal
UDKOMMER I DAG
 Oskar R. Larsen, midaldrende statsobducent, er træt af eksistensen i almindelighed og sit job i særdeleshed. Hvad der ser glamourøst ud på film og i TV-serier, når retsmedicineren udfolder sig med professionalisme og livsvisdom, er i virkelighedens verden kedsommelig rutine.

På hjemmefronten er det ikke meget bedre. Ej heller her er der meget til at opkvikke den livstrætte og ugifte obducent.

På bølgelængdeOskar keder sig og har kun tvære og ironiske kommentarer til politimanden Verner Olsen, når denne på alle døgnets tider med slet skjult entusiasme kalder ham ud til diverse findesteder med lig, som statsobducenten skal tage sig af.

Men da voldelige dødsfald rundt i hovedstadsområdet begynder at danne et mønster af mænd i 50′erne fra samme socialgruppe, bliver Oskar modstræbende interesseret.

Ikke mindst fordi Iben, datteren til det første offer for hvad Olsen med åbenlys fryd begynder at kalde seriemorderen, synes at være på bølgelængde med den trætte obducent fra det øjeblik, de første gang mødes.

Da Oskar selv bliver genstand for grov vold, efter at han på Ibens anmodning har skjult hende i sit hus, aner han, at der er en forbindelse mellem Iben og seriemordene, og at forbindelsen skal søges i Ibens fortid og hendes ulyst til sex.

Forfatteren, der selv er læge, har adskillige finter til sit eget fagområde.

Mere overordnet gælder det alvorlige samfunds-etiske spørgsmål om seksualforbrydelsers retlige status, om balancen mellem forbrydelse og straf og om individets rettigheder og pligter.

Teglgaards obducent-krimi er en veloplagt og velskrevet historie, der behandler sine dystre emner med en næsten Leif Panduro’sk sans for det muntert-groteske.

En dansk krimi af de bedre.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>